Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:
1. Niemand blij met slappe optreden Trump tijdens ontmoeting met Poetin
Donald Trump mag zijn ontmoeting met Vladimir Poetin maandag in Helsinki dan “een erg goed begin” noemen, verder zijn weinig mensen erover te spreken. De twee presidenten bespraken de vermeende Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Poetin zei dat hij hoopte op een overwinning voor Trump, maar dat Russische inmenging onzin is.
Na afloop van de ontmoeting zei Trump geen reden te hebben om te geloven dat Rusland de verkiezingen probeerde te beïnvloeden. “Walgelijk”, oordeelde anchor Neil Cavuto van Trumps favoriete nieuwszender Fox. Zijn voormalig politieke rivaal Hillary Clinton vroeg op Twitter of de president weet voor welk team hij speelt. Kritiek kwam niet alleen van Democratische kant. “Dit is beschamend”, aldus de Republikeinse senator Jeff Flake.
2. EU en Japan sluiten handelsakkoord – met China wil het niet lukken
Dinsdag tekenen de Europese Unie en Japan een vrijhandelsakkoord waar de twee partijen vorig jaar in Tokio al tot overeenstemming waren gekomen. De deal houdt in dat de importtarieven voor de gehele onderlinge handel omlaag gaan. Voor Europese bedrijven betekent dat jaarlijks een besparing van een miljard euro. Ruim 2800 Nederlandse bedrijven exporteren voor 3,6 miljard euro naar Japan.
Ondertussen hebben de EU en China nauwelijks iets aan hun handelsproblemen gedaan, bleek uit de slotverklaring over de topontmoeting maandag tussen vertegenwoordigers van Peking en Brussel. Daarin wordt onder meer niet gerept over beperkte markttoegang van China voor westerse bedrijven, schrijft het Financieele Dagblad. Wel streven de mogendheden ernaar om de investeringskloof te verkleinen. Europese bedrijven brachten vorig jaar 6 miljard euro naar China, terwijl China goed was voor 30 miljard in Europa.
3. Kwartaalcijfers stromen binnen: meevaller voor TomTom en Netflix wordt afgestraft op beurs
De omzet van TomTom loopt minder hard terug dan werd verwacht. Het navigatiebedrijf koerste af op een omzet van 800 miljoen euro, 100 miljoen euro minder dan vorig jaar, maar lijkt nu de 825 miljoen te redden. Dat is te lezen in een handelsbericht over het tweede kwartaal.
Tegelijkertijd groeit het aantal nieuwe abonnees van Netflix juist minder hard dan verwacht. De streamingdienst hoopte op ruim 6 miljoen nieuwe abonnees in het afgelopen kwartaal, maar dat werden er slechts 5,2 miljoen. In het eerste kwartaal van 2018 trok Netflix nog 7,4 miljoen nieuwe abonnees aan. De koers van het bedrijf ging nabeurs op Wall Street dan ook fors onderuit: Netflix verloor dankzij een daling van 14 procent zo'n 24,2 miljard dollar aan beurswaarde.
4. Nieuwe auto? Daar lenen we vaker geld voor
Lang sparen voor een auto doen we steeds minder vaak: in 2017 leenden we 1,5 miljard euro om een auto te kopen, 15 procent meer dan in 2016. Dat meldt BNR op basis van cijfers van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland. Tegelijkertijd wordt private-leasen ook steeds populairder. Vorig jaar reden er 100.000 auto's via zo'n contract op de weg, tegenover 36.000 in 2015.
5. Amsterdam vraagt VN om hulp bij woningmarkt
Amsterdam klopt samen met zeven andere steden aan bij de Verenigde Naties voor hulp bij de oververhitte woningmarkten. Samen met New York, Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona, Montreal en Montevideo hoopt de gemeente dat de VN druk kan zetten op de overheid om meer juridische en fiscale macht te krijgen.
Op dit moment beschikkend de gemeentes niet over genoeg middelen om het gevecht tegen de huisjesmelkers aan te gaan, zegt de Amsterdamse wethouder Wonen Laurens Ivens tegen de NOS. "Als je in een auto investeert, prima, maar in een woning moeten mensen wonen. Zeker mensen die het minder breed hebben, komen er niet meer tussen. Bepaalde groepen worden zo de stad uitgedrukt."
6. Uber-CEO zag interne problemen over het hoofd
Een Amerikaanse commissie doet een groot onderzoek bij Uber naar mogelijke seksediscriminatie. Het onderzoek zou al ruim een jaar lopen en richt zich vooral op de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
In een interview met Business Insider zegt Uber-CEO Dara Kwosrowshani dat hij zich in zijn eerste jaar vooral op de reputatie van Uber heeft gericht. Het technologiebedrijf kreeg het afgelopen jaar veel kritiek over zich heen - het zou beter zorgen voor zijn passagiers dan voor de chauffeurs. Maar terwijl hij die pr-crisis probeerde op te lossen, zag hij de interne problemen over het hoofd.
7. Schiphol denkt na over heffing voor wegbrengen en ophalen
Iemand even met de auto afzetten bij Schiphol kan weleens geld gaan kosten. De kiss & ride- zone is nu nog gratis. De luchthaven stelt dat de maatregel nodig is om milieuvervuiling tegen te gaan. Een woordvoerder van Schiphol zei bij Radio 1 dat de luchthaven bezoekers wil stimuleren met het openbaar vervoer te komen.
Schiphol onderzoekt momenteel het plan voor een heffing en kan nog geen mededelingen doen over de kosten en wanneer de tarieven ingaan.
8. Filmbedrijf van Harvey Weinstein is verkocht
Het fameuze The Weinstein Company, het bedrijf van filmproducent Harvey Weinstein, is verkocht voor 289 miljoen dollar (zo'n 246 miljoen euro). Lantern Capital legde het geld op tafel voor de studio die in maar faillissement aanvroeg.
The Weinstein Company kwam in zwaar weer nadat Harvey Weinstein door tientallen vrouwen werd beschuldigd van seksueel misbruik. Het betekende de start van de #MeToo-beweging. Het bedrijf werd in 2005 opgericht door Harvey en zijn broer Bob.
De films Django Unchained en The King's Speech waren de grootste successen van het filmhuis. Eerdere overname plannen liepen op niets uit. Harvey Weinstein heeft momenteel drie rechtszaken tegen zich lopen.
9. Nestlé mag weer meedoen met duurzame palmolieclub
Zo snel kan het geregeld zijn. Nestlé mag na drie weken schorsing weer meedoen bij de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), een organisatie die de duurzaamheid van palmolie in de gaten houdt.
Nestlé is grootverbruiker van palmolie en wordt weer toegelaten bij RSPO nadat het beloofde aan zijn rapportageverplichtingen te voldoen en de contributie te betalen.
Palmolie zit in veel dagelijkse producten. Oliepalmplantages maken zich nogal eens schuldig aan onfrisse praktijken, zoals ontbossing, landroof en beroerde arbeidsomstandigheden, schrijft het FD. RSPO ziet erop toe dat producenten zich netjes gedragen.
10. Sport: de Nijmeegse Vierdaagse begint en in de Tour wordt de eerste Alpenetappe gereden
Vanmorgen om 4 uur is de Nijmeegse Vierdaagse voor de 102de keer van start gegaan. De eerste wandeldag staat bekend als de Dag van Elst, de wandelaars gaan vandaag via de Betuwe richting Arnhem en lopen dan terug naar Nijmegen. Het wordt een warme dag, dus het advies luidt om voldoende te drinken en chips te eten.
Tegelijkertijd staat ook de renners van de Tour de France een zware dag te wachten. In de eerste Alpenetappe moeten ze over een afstand van bijna 160 kilometer vijf keer klimmen. Drie van de beklimmingen vallen in de eerste categorie en één in de buitencategorie.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:
-
- Een batterij die de actieradius van een elektrische auto naar 1.000 km brengt – Noorse wetenschappers claimen revolutionaire doorbraak
- Ik mocht alvast rondkijken in de Noord/Zuidlijn - nu begrijp ik waarom het zo lang duurde om hem te bouwen
- Dit zou je verdiend hebben als je destijds $1.000 in Facebook, Amazon, Netflix en 19 andere bedrijven geïnvesteerd had